SERKA Bibliyografyası Nasıl Hazırlandı?

Nisan 2021’de çalışmalarına başlanan SERKA Bibliyografyası projesi, alanında uzman bir ekiple, üç etap halinde sürdürülmüş ve Ekim 2021’de tamamlanmıştır.

Birinci etapta, verilerin tespitini gerçekleştirecek bir araştırma ekibi kurulmuş ve seri workshoplarla veri tespitinde kullanılacak yöntemler, kataloglama süreçlerinde dikkat edilmesi gereken hususlar, taramalara esas teşkil edecek anahtar kelimeler ve çalışma rutinleri belirlenmiştir. Veri tespitinde oldukça kapsamlı bir tarama modeli takip edilmiş ve bu alanda öne çıkan belli başlı tüm veritabanlarından istifade edilmiştir. Bunlardan başlıcaları; Milli Kütüphane, DergiPark, TRDizin, YÖK Ulusal Tez Merkezi, İSAM Kütüphanesi, Ulusal Toplu Katalog, , Google Books, Google Scholar, ProQuest, Worldcat, EBSCO, Sobiad Atıf Dizini, JSTOR, bölge üniversitelerinin kütüphane katalogları, bölgedeki kamu kuruluşları, internet kitap satış siteleri ve bölgeyle ilgili daha önce hazırlanmış bibliyografyalardır.

İkinci etapta, bibliyografyanın kamuoyunun istifadesine sunulacağı dijital platform tasarlanmış ve hayata geçirilmiştir. Son derece titiz ve detaycı bir çalışmayla, kullanımı kolay, verimliliği yüksek, estetik yönü kuvvetli ve güvenliği sağlam bir platform tasarlanarak, bibliyografya verileri bu platforma aktarılmıştır. Bibliyografya araştırmacıların kapsamlı aramalarına cevap verebilecek genişlikte olduğu gibi, kullanıcılardan gelecek verilerle zenginleştirilebilecek dinamik bir yapıya sahiptir.

Projenin üçüncü etabında ise; bölgeye ilişkin tespit edilerek kataloglanan 10 bini aşkın veri, bilimsel bir yaklaşımla analiz edilmiş ve bibliyografyayı daha da anlamlı hale getirilecek bir analiz raporu hazırlanmıştır. Rapor, bölgenin temel dinamiklerinin neler olduğu, geçmişten bugüne varlığını muhafaza eden belli başlı meseleler, yıllar içerisinde çalışma alanlarında ortaya çıkan kırılmalar, bölge açısından önem taşımakla birlikte yeterince öne çıkmayan alanlar, farklı dillerde yapılan yayınların hangi alanlarda yoğunlaştığı gibi hususlara, veriler üzerinden tutulan bir projeksiyon işlevi görmektedir. Bibliyografyanın kendisi kadar, bibliyografyayı oluşturan verilerin yorumlandığı rapor da, bölgeye ilişkin çalışmalar açısından araştırmacılara önemli açılımlar sağlayacaktır.

SERKA Bibliyografyası, önümüzdeki yıllarda bu alanda yapılacak çalışmaların gerek nicelik gerek nitelik açısından ciddi biçimde zenginleşmesine katkı sağlayacaktır.